3 maart 2025
Beste lezer,
Op regelmatige basis informeren wij de leden van Holland Quaestor (‘HQ’) over lopende zaken. Doorgaans gebeurt dat via de Algemene Vergadering, die vier keer per jaar plaatsvindt, voorafgegaan door een inhoudelijke sessie met de managing directors van de leden.
Beste lezer,
Op regelmatige basis informeren wij de leden van Holland Quaestor (‘HQ’) over lopende zaken. Doorgaans gebeurt dat via de Algemene Vergadering, die vier keer per jaar plaatsvindt, voorafgegaan door een inhoudelijke sessie met de managing directors van de leden.
Omdat er nu veel tegelijk speelt, zetten we het eens op een rijtje. Ook om anderen het beeld te geven waar de sector in het algemeen, en HQ in het bijzonder, zich mee bezighoudt.
In de praktijk fungeert HQ als platform voor en van de leden en speelt daarbij diverse rollen. Eén daarvan is het doen van voorstellen hoe effectiever, doelmatiger en efficiënter invulling gegeven kan worden aan de aan de trustsector opgelegde eisen en criteria. Bijvoorbeeld bij het zijn van poortwachter en daarmee bij de bestrijding van witwassen. De trustwetgeving is in de afgelopen jaren diverse keren aangescherpt. En alhoewel wij denken dat deze wetgeving in essentie van groot nut is, zien wij dat die aanscherpingen een averechts effect kennen. Partijen kiezen er soms voor, al dan niet bewust, zich niet langer te laten bedienen door trustkantoren. Maar ze blijven wél in Nederland. Vanzelfsprekend fungeert het trustkantoor alsdan niet meer als poortwachter; bovendien raakt toezichthouder DNB uit beeld.
Steeds vaker wordt onderstreept dat hierdoor risico’s op witwassen buiten de trustsector groter worden. Zie bijvoorbeeld de laatste National Risk Assessment Witwassen en opmerkingen vanuit het, inmiddels opgeheven, NSOC. Ook besteedde het FD aandacht aan die averechtse effecten en zelfs toezichthouder DNB ziet dit risico steeds scherper getuige de inzet om illegale activiteiten tegen te gaan.
Naar wij aannemen zal de evaluatie van de Wet toezicht trustkantoren 2018 (‘Wtt 2018’), die eind van 2025 aan de Tweede Kamer zal worden toegezonden, dit duidelijk laten zien. Daar waar wij kunnen zullen wij zelf ook dergelijke gevolgen onder de aandacht brengen.
Samenwerken is van groot belang in de bestrijding van witwassen, evenals kennisdeling. Zowel tussen sectoren maar ook publiek-privaat. Dat is nog eens onderstreept in het, mede op verzoek van HQ, door KPMG opgestelde rapport ‘Krachten Gebundeld’. HQ voert geregeld overleg met partijen als het ministerie van Financiën en toezichthouder DNB. In het zogenoemde poortwachtersoverleg, aangejaagd door VNO NCW, wisselen meerdere brancheverenigingen uit de financiële sector ervaringen, een keer of vijf per jaar visies en samenwerkingsmogelijkheden uit. En, specifiek over kennisdeling, gaat HQ eind maart in gesprek met het FEC Expertplatform.
Politiek gebeurt er momenteel ook veel. In het Hoofdlijnenakkoord heeft de coalitie afgesproken om, waar mogelijk, bestaande koppen op Europees beleid die zorgen voor extra regeldruk te schrappen – ook DNB meent dat dergelijke nationale koppen in beginsel niet wenselijk zijn. Recent stuurde Minister Heinen van Financiën een brief aan de Tweede Kamer met daarin zijn ‘visie op de financiële sector 2025’. Daarin, en ook in zijn bijdrage aan het recente debat over witwasbestrijding, erkent de minister dat de witwascontrole is ‘vastgelopen’. De minister kondigde aan in april 2025 met voorstellen te komen voor een nieuwe aanpak voor het voorkomen van witwassen en terrorismebestrijding; begin maart schuift HQ aan in een overleg over de verdere uitwerking van deze plannen. Verder verwacht de minister in april ook een doorkijk met de Kamer te kunnen delen over waarschijnlijke wetswijzigingen, benodigd vanwege de Europese AML-verordening die in 2027 van kracht zal zijn. Voorts kunnen we dan een reactie verwachten op bovengenoemd KPMG-rapport. Vermeldenswaardig is verder nog een eerder aangenomen motie over risicovolle adressen.
Een andere rol van HQ is die om te reageren op wetsvoorstellen, openbare consultaties van ministeries en op bestaande en aangekondigde beleidsregels. Inmiddels reageerde HQ op de consultatie DNB Good Practices SIRA, consultatie DNB Good Practices Wtt 2018 en op de consultatie wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2026. Die zijn onder meer te vinden op onze website.
Daar tref je ook enkele geactualiseerde richtlijnen, zoals de Richtlijn internal audit, de Richtlijn Wtt 2018 en, heel recent, het Compliance Charter. Door het Compliance Platform van HQ wordt momenteel nog gewerkt aan nieuwe guidances, te weten voor incidenten en de SIRA. In het kader van het delen van kennis door HQ wijzen we nog op twee podcasts van het AMLC, namelijk over de impact van veranderende regelgeving op de trustsector en wat dat betekent voor witwasbestrijding en over de uitdagingen en ontwikkelingen rond het identificeren en het verifiëren van de Ultimate Benefical Owner (‘UBO’). Mocht je observaties hebben, ideeën willen delen of commentaar willen geven op inbreng van onze kant, dan horen we het graag.
Tot slot, via een aantal van de hierboven toegevoegde hyperlinks kom je op onze LinkedIn-pagina terecht. Vergeet ons niet te volgen, deel de pagina gerust en al jullie reacties zijn zeer welkom.
Namens het HQ-bestuur, Martin Wörsdörfer